Hiekkalaatikko: Tee se itse!

Viime kesänä saatiin pihat kuntoon ja nurmikko kasvamaan. Piha on komea kuin mikä, mutta silti pojan mielestä parasta pihalla oli tontin reunalle jäänyt multakasa. Poika kantoikin koko hiekkaleluarsenaalin multakasalle ja kaivurileikkejä jatkui tuntikaupalla. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen isän piti lopulta taipua ja aloittaa hiekkalaatikon teko. Syksyllä tehty SÄNKY on ollut pojalle mieluinen, joten inspiraatiota lähdettiin hakemaan sieltä.

Hiekkalaatikosta tuli lopulta aika mukava ja naapurinkin lapset ovat olleet vähän väliä laatikolla leikkimässä. Tässäpä siis ohje hiekkalaatikon teosta muilekin kotinikkareille. Me käytimme toteutukseen terassin teosta jäänyttä Koskisen lehtikuusta ja mäntyä. Hiekkalaatikon tekoon tarvitset puutavaran lisäksi suodatinkangasta, sahan (katkaisusaha), porakoneen sekä säänkestäviä ruuveja, mitan ja vatupassin.

1. Tutustu mittakuvaan ja sahaa puutavara oikeisiin mittoihin. Kiinnitä erityistä huomiota oikeiden kulmien sahaamiseen, sillä se helpottaa myöhemmissä vaiheissa itse kasaamista. Käsittele runko puunsuoja-aineella (lehtikuuselle ei tarvitse tehdä mitään).

2. Kasaa molemmat päädyt ja tarkista ristimitta, jotta rungosta saadan suora. Laita paikoilleen myös päätyyn tulevat laudat (kuva yllä).

3. Nosta päädyt pystyyn ja laita pitkien sivujen laudat sekä runkopuu harjalle paikalleen. Sijoita valmis hiekkalaatikko lopulliselle paikalle. Tee rautakangella reijät maahan, johon runkotolpat upotetaan.

4. Tarkista vatupassilla, että hiekkalaatikko on suorassa. Upota jokaiselle sivulle 30 cm pitkät kiilat (yllä olevassa kuvassa ympyröity punaisella) ja kiinnitä ne ruuvilla. Tämä jäykistää rungon  niin, että hiekka ei taivuta sitä.

5. Laita suodatinkangas paikalleen nitojalla. Jos kangas ei peitä koko pohjaa kerralla, niin kannattaa limittää kankaat vähintään 20 cm. Suodatinkangas estää hiekan sekottumisen tavalliseen maa-aineeseen ja pitää kasvuston poissa.

6.Lisää lopuksi hiekka, jota voi hakea useammilta hiekkamontuilta omalla peräkärryllä. Meillä meni hiekkaa noin 1500 -1800 kg. Sitten vain leikkimään!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s