Sänkyhommissa

IMG_5549_web

Syksy toi meille uusia tuulia: kohta kaksivuotias pieni herra oppi kiipeämään pinnasängystään pois. Iloinen jalkojen tepsutus uniajan jälkeen ei kuulunutkaan radiosta, vaan pikkukaveri viritteli huoneessaan iltaleikkejä muina miehinä. Muut raksahommat keskeytivät, kun isännän oli ruettava isojen poikien sängyn tekoon.

Materiaaliksi valittiin talossammekin runkomateriaalina käytettyä Koskisen höylättyä kuusta sekä säleiköksi koskisen lehtikuusta, josta oltiin tehty terassin laudoitus. Lisäksi koko homma käsiteltiin Osmo Colorin vahalla (3111).

Mallia otettiin kotitalostamme. Sängystä tulikin talo ja se löysi paikkansa pojan omasta huoneesta. Harjannostajaisia vietettiin kera unipupun ja muiden pehmoeläinten.

Nyt ovat unet maistuneet ja illat rauhoittuneet. Uusi sänky on ilahduttanut myös meitä vanhempia, kun aamun tullen poika pääsee kipuamaan sängystään meidän väliin aamutorkuille.

Tässä ohjeet sängyn tekoon (tästä A4 -kokoiset mittakuvat tulostettavaksi);

Pojan_sänky_1s20_A4

IMG_5224 copy_web

1.Materiaalit;

Höylätty kuusi 48 x 48 (pystytolpat ja ”katto”)

Höylätty kuusi 98 x 48  (runko)

Lautaa n. 100 x 28 (säleikkö sängyn alle)

Osmo Color vaha (3111)

IMG_5225 copy_web

2. Toteuta ensiksi sängyn päätykolmio ja pystytolpat (48 x 48). Voit kasata koko rungon puutapeilla, mutta me toteutimme rungon ruuvaamalla osat toisiinsa (tällöin ruuvien kannat jää näkyviin). Jokainen kulma kasattiin kahdella ruuvilla. Liimaa ei tarvittu missään välissä.

IMG_5227 copy_web

3. Lisää seuraavaksi sängyn päätyyn alasarja, joka jäykistää rakenteen (98 x48). Tee myös toinen sängyn pääty samalla tavalla! Tarkista lopuksi molempien päätyjen ristimitta, jotta päädyt ovat varmasti suorassa.

IMG_5231 copy_web

4. Lisää sivualasarjat (98 x 48) sekä yläsarja harjaksi (48 x 48). Tarkista, että rakenne on suora ottamalla ristimitta.

5. Lisää pitkille alasivuille lista. Teimme listan sahaamalla soiron lehtikuusilankusta (soiro n.28 x 28). Kiinnitä soiro ruuveilla noin 20 cm välein.

IMG_5237 copy_web

6. Toteuta seuraavaksi patjan alle tuleva säleikkö. Teimme säleikön tukevasta lehtikuusesta (120 x 28), jotta pohja kestää varmasti enemmänkin painoa. Tämä myös jäykistää rakenteen! Jätä lautojen väliin noin 20-40 mm rako, jotta patja pääsee hengittämään.

IMG_5240 copy_web

7. Hanki patja ja testaa sen sopivuus runkoon. Huomioi patjan paksuus toteutettaessa laitoja. Laidan ja patjan välisen korkeuseron olisi hyvä olla n. 50 mm, jotta lapsi ei tipahda pois sängystä nukkuessa. Lisäksi näin sängyn laidat eivät nouse liian korkealle ja sängystä on helppo päästä pois. Huom. Jos rako on liian iso on vaarana, että lapsi voi jäädä jumiin pajan ja laidan väliin. Itse toteutimme laidat halkaisemalla 48x 48 kahtia.

IMG_5242 copy_web

8.Lopuksi vahasimme koko sängyn ja kiinnitimme kalustepyörät. Huom! Kiinnitä kalusterenkaiden ostossa huomiota niiden painorajoituksiin. Hanki siis sellaiset renkaat, jotka kestävät varmasti sängyn, lapsen, sinun ja lasten kavereiden yhteispainon. =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s