Nurmikkoa ja puita istuttamassa

puutarha_nurmikko_tasoitus_kylvy

Pihan saatua muodon ja mullan ylleen aloitimme nurmikon istutuksen. Ennen siementen kylvöä tarkastimme pihan vielä koneiden jäljiltä läpi ja paikkailimme muutamia kuoppia ja koloja. Seinien vieressä kiertävien kivilaarien reunustat olivat melko pehmeitä, joten tamppasimme maata ja lisäsimme niihin kohtiin reilusti multaa tasaisen pinnan aikaan saamiseksi. Tasoituksen jälkeen vuorossa oli haravoiminen. Mullan pinta siis rikotaan, jotta nurmikon siemen löytää sopivan kasvualustan.

Valitsimme nurmen siemeneksi pelikentän siemenen, jotta nurmi kestäisi pelailukäyttöäkin. Pinnan haravoimisen jälkeen vuorossa oli siementen kylväminen kahteen suuntaan. Näin kevyet siemenet päätyvät joka paikkaan eikä aukkoja toivottavasti juuri jää. Totesimme, että tyyni ilta oli paras kylvölle, muuten siemenet lähtivät tuulen mukana minne sattuu. Kylvön jälkeen jyräsimme pihan kahteen suuntaan. Näin nurmikon siemen upposi multaan ja pinnasta tuli tiivis ja tasainen. Vaikka tonttimme ei ole kovinkaan suuri (790 neliötä) silti istutuksessa ja jyräyksessä riitti hommaa. Jos sade ei kastele nurmikkoa, tulee meidän kastella sitä itse helteellä 2-3 päivän välein. Näin nurmikko lähtee juurtumaan alaspäin. Jokapäiväinen kastelu saisi aikaan pintajuurisen nurmikon, joka on herkkä kuivumaan ja kulumaan puhki.

puiden_istutus_kastelu_kotimaista

Ennen kuin maltoimme jäädä odottelemaan nurmikon kasvamista ja ensimmäisiä vihreitä haivenia, istutimme pihamme puut tonttia ryhdistämään. Toiselle reunalle tonttia laitoimme kolme omenapuuta, joiden satoa pääsemme korjaamaan eri aikoihin. Lajikkeista valitsimme alkusyksyn, syksyn ja loppusyksyn versiot. Toiselle reunalle tonttia istutimme päärynäpuun ja kaksi erilaista kirsikkapuuta. Näiden puiden kasvun seuraamista odotamme innolla.  Myös pihan tien puoleinen reuna sai muutaman pylväspihlajan koristuksekseen. Puiden istustukseen saimme hyviä vinkkejä Salmi Kaivin Oy:n väeltä. Istuttaessa puulle tulee kaivaa juuripaukun kokoinen kuoppa. Kuopan pohjalle kaadetaan reilusti vettä ja laitetaan lannoitetta. Sitten puu laitetaan kuoppaan ja kuoppa täytetään umpeen mullalla. Puiden multapaakun kylkeen voi tehdä rautakangilla reiän, johon upotetaan putken pätkä. Jatkossa puuta kastellaan putken kautta. Näin kasteluvesi menee puun juuriin ja puu ymmärtää kasvattaa juurensa tukevasti alaspäin kosteaa maata kohti. Kaikkea sitä oppiikin, kun kuuntelee asiantuntijoita!;)

puiden_kastelu_kotimaista

Ensimmäisen istustusurakan jälkeen saimme kuin tilauksesta parin päivän vesisateen ja nurmikkomme pääsee kasvamaan kohinalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s