Kukkia, kiviä vai kirsikkapuita?

puutarhasuunnittelu_web2

Lumien sulaessa totuus iski vasten kasvojamme. Pihamaamme on yhtä mutavelliä ja rikkaruohoja. Nyt oli siis korkea aika ruveta suunnittelemaan pihaa ja puutarhaa, jos meinaamme käydä tulevana kesänä nurmikkoa kylvämään.

Lähdimme pihan suunnittelussa liikkelle toimintojen kartoittamisesta. Mietimme siis mitä haluamme pihaltamme: tuleeko pihalle autopaikkoja, pyykinkuivausteline, roskiskatos ja trampoliini? Vai haluammeko kylpypaljun, terassin laajennuksen, kasvihuoneen tai istutuslaatikoita? Tämän jälkeen lähdimme talsimaan lumihankeen ja katsomaan pihaa näiden toiveiden vinkkelistä. Mihin kohtaan asettuu mattoteline? Entäs istutuslaatikot ja omenapuut? Mihin tarvitaan polkuja ja haluammeko peittää näkyvyyttä johonkin suuntaan? Suunnittelimme myös istutusalueiden ja kukkapenkkien muotoja sekä isoimpien puiden paikkoja. Isäntä hahmotteli ajatustemme pohjalta luonnoksen, joka on mittakaavassa talon ja tontin kanssa.

IMG_6402_web

Seuraavaksi tapaamme pihasuunnittelijaa, joka auttaa meitä kasveihin ja kasvualustaan liittyvissä seikoissa. Olemme myös kahlanneet läpi kirjaston pihasuunnitteluoppaita sekä alan nettisivuja.

Tässä muutamia hyviä kirjoja:

Piha suunnittelijan ABC, Päivi Rahikka 2015

Uusi puutarha ajan ja paikan hengessä, Tanja Nieminen 2013

Unelmapiha -suunnittele ja toteuta-, Olle Helling 2003

puutarhasuunnittelu_web

Totesimme yhdessä, että tärkeimpiä ominaisuuksia pihallemme ovat toiminnallisuus ja helppohoitoisuus. Haluamme, että pihallamme on tilaa pelata sulkapalloa ja grillata eikä pihan hoito vie koko kesän energioita. Haluamme pihallemme myös istutusalueita ja hyötykasveja. Toiveena olisi saada kukkapenkkejä, joissa kukkii läpi kesän jokin kukka, sekä viinimarjapensaita, omenapuita ja istutuslaatikoita. Suunnitelmamme on toteuttaa piha kahdessa tai kolmessa kesässä, niin että joka kesä jää aikaa myös lomailuun muualla päin Suomea. Näillä suunnitelmilla siis eteenpäin ja kohti kesää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s